Została już ostatnia chwila...
„Mlecz” jako nazwa jest w polskim nazewnictwie botanicznym zastrzeżona dla roślin z rodzaju Sonchus. W języku potocznym używana jest często w odniesieniu do mniszka, który tworzy charakterystyczne owocostany zwane dmuchawcami oraz różyczkę liściową przy ziemi [wikipedia].
Każdy z Nas zna te piękne żółte kwiaty 🙂
Ja polecam jako bardzo dobre lekarstwo na kaszel
Tylko 300 - 400 sztuk żółtych pięknych kwiatków zerwanych w słoneczny dzień
1 litr zimnej przegotowanej wody
Zalewamy wcześniej umyte kwiatki i odstawiamy na 1,5 godziny.
Po tym czasie gotujemy przez 15 minut i odstawiamy na 24 godziny.
Na drugi dzień odcedzamy kwiatki przez ściereczkę, a do powstałego "soku" dodajemy 1 kg cukru i gotujemy przez 1,5 godziny.
Przelewamy do słoiczków.
zdrowy i pyszny!!!
Polecam.
Oczywiście przepisów jest bardzo bardzo dużo i do tego różnych ale ja robię tak jak napisałam wyżej i nawet kilka dni temu przy walce z uporczywym kaszlem podejrzewam, że to był kaszel alergiczny lub poalergiczny syrop/miodzik z mleczu z tamtego roku się przydał i sprawdził 🙂